Helpdesk

050 8800 750
x
x

Begrippenlijst

In deze begrippenlijst zijn definities opgenomen van veel voorkomende termen in de hostingwereld. Als u een bepaalde definitie niet kunt vinden, klik dan op contact opnemen. Meer over Wordpress en ook over FTPen

Om door deze begrippenlijst te navigeren kunt u de alfabetische links onder het zoekvenster gebruiken. U kunt ook een woord invullen in het zoekvenster. Door naar benden te scrollen vindt u alle zoekresultaten geaccentueerd weergegeven op de pagina.

A C D E F H I J M N O P Q R S V W

Apache

Apache is open-source software waarmee u een webserver kunt draaien.

AWstats

Awstats is een gratis programma en zit tegenwoordig standaard in DirectAdmin. Het is eigenlijk een groot script die de logboeken van de webserver bekijkt en zo de verschillende bezoekers en andere eigenschappen bijhoudt. Het programma wordt onderhouden door een vijftal programmeurs en wordt overeind gehouden voor donaties. Alle websites die wij hosten zijn voorzien van AWstats. Standaard zijn deze statistieken alleen zichtbaar voor u zelf in DirectAdmin. U kunt er zelf voor kiezen om deze statistieken ook openbaar te maken. Hoe u dat moet doen leest u in onze tutorial "Hoe maak ik mijn statistieken zichtbaar?"

Cache

Cache oftewel het 'cache geheugen' is een manier om de laadtijd van een website te beperken. Op deze manier slaat uw browser de content op dat u bezoekt, zodat u de volgende keer deze data niet nogmaals hoeft in te laden, waardoor de laadtijd beperkt blijft. U kunt het cache-geheugen legen bij de 'geschiedenis' van uw browser.

CHMOD

Met de CHMOD van bestanden en mappen wordt bepaald wie er wat mee mag doen. Standaard hoort de CHMOD van bestanden op 644 en van files op 755. Op onze nieuwere machines (waar op korte termijn al onze klanten op staan) hoeft dit ook niet meer aangepast te worden. Tenzij het gebruikte programma vereist dat de configuration.php op 400 moet staan. De CHMOD kunt u aanpassen in de FileManager van DirectAdmin of via een FTP-client.

Cronjobs

Een cronjob is een geplande taak die vaker herhaald wordt. Deze taak wordt uitgevoerd aan de hand van verschillende aanduidingen als minuut, uur, dag van de week, week en jaar. U kunt bijvoorbeeld instellen dat de betreffende taak elke 15e minuut van elk oneven uur van de eerste drie dagen van de week moet worden uitgevoerd. Dit werkt zo: 15 1-23/2 1-3 * * commando Het meest gangbare is een commando wat welke x minuten wordt uitgevoerd. Dit werkt zo: */3 * * * * commando In het laatste geval wordt het commando elke derde minuut uitgevoerd. Altijd.

DirectAdmin

Wij bieden al onze Webhosting aan via het controlepaneel DirectAdmin. Met DirectAdmin beheren wij de reseller- en gebruikersaccounts voor al onze klanten. Onze klanten maken ook gebruik van DirectAdmin om op hun beurt hun domeinnamen, e-mailadressen, FTP accounts, databases en allemaal andere instellingen te beheren. DirectAdmin 1.0 kwam uit op 15 maart 2003 en heeft inmiddels wel bewezen dat het een zeer stabiele controlepaneel is.

DNS

Zonder het Domain Name System (DNS) waren er geen domeinnamen mogelijk. Het DNS is bedacht om de domeinnamen om te zetten naar moeilijk te onthouden IP-adressen. Het DNS systeem is zo ontworpen dat het altijd aanwezig, redunant en zeer bestand tegen groei is. Als een domein als download.keurigonline.nl wordt aangeroepen wordt eerst aan de root servers van .nl gevraagd waar keurigonline zich bevindt, daarna wordt een keurigonline gevraagd waar de subdomein download zich bevindt. Zodra de laatste node een bevredigend antwoord geeft wordt het IP adres aangeroepen met de domeinnaam als hostname.

Domeinnaam

Een domeinnaam is een uniek adres die meestal gekoppeld is aan een web- en mailserver. Hierdoor wordt de bezoeker doorgestuurd naar de betreffende website. Elke domeinnaam heeft een extensie, ook wel TLD genoemd. Een TLD kan generiek zijn of bij een bepaald land horen, zo .nl bijvoorbeeld bij Nederland hoort en de .be bij België. Er zijn ook landen die hun ccTLD commercieel uitgeven, zoals .tv die eigenlijk toebehoort aan het land Tuvalu.

E-mailadres

Een e-mailadres is een uniek adres die bestaat uit een @ met daarvoor een accountnaam en daarachter een domeinnaam. Als u een account heeft bij ons bestelt u deze voor een domeinnaam, waarna u zelf e-mailadressen aan kunt maken in ons controlepaneel. U kunt zelf kiezen wat voor het e-mailadres moet komen te staan.

FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit Internet Protocol standaardiseert een aantal technische handelingen die verschillen tussen besturings-systemen. Zo kunnen verschillende computers (FTP-clients en FTP-servers) probleemloos bestanden met elkaar uitwisselen.

FTP account

Met een FTP client kunt u bestanden uitwisselen met onze FTP server via het File Transfer Protocol (FTP). Een FTP account is de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord die gelden voor een bepaalde FTP server. Standaard krijgt u de mogelijkheid om FTP accounts aan te maken waardoor u dus verschillende personen toegang kan geven tot uw bestanden.

htaccess

Met .htaccess kan van alles ingesteld worden. Van autorisatie door middel van gebruikersnaam en wachtwoord tot verwijzingen. U kunt uw .htaccess plaatsen de map public_html waarna de geplaatste instellingen direct van kracht zijn.

HTML

HTML (HyperText Markup Language) is een taal waarmee HTML-codes worden gebruikt om stijl weer te geven. Zo kunt u met HTML bijvoorbeeld uw tekst opmaken, plaatjes weergeven of een hyperlink maken.

htpasswd

htpasswd is een methode om een map te beveiligen d.m.v. een pop-up scherm. Deze functie is beschikbaar in DirectAdmin onder de linkjes 'protect'.

IMAP

IMAP is een protocol om te communiceren met onze e-mailserver. U kunt het best gebruik maken van IMAP als u een mailbox op verschillende werkstations leest, of als u een mailbox met verschillende personen deelt. Een voordeel is dat als een e-mail op de ene computer gelezen is, is die dat op de andere ook. Maar een nadeel is dat als u geen internetverbinding heeft dat u ook geen e-mail kan lezen. Standaard ondersteunen we IMAP bij alle e-mailadressen die we leveren.

Installatron

Installatron is een tool die gratis bij elk pakket geïnstalleerd wordt waarmee u met een paar muisklikken allerlei verschillende programma's kunt installeren. Bekende namen zijn Wordpress, Drupal, osCommerce, e107 en natuurlijk Joomla. U vindt Installatron onderaan de homepage van DirectAdmin.

ISP

Uw Internet Service Provider is de leverancier van uw internetverbinding. Dit is bijvoorbeeld Ziggo, UPC of KPN.

Joomla

Joomla is een open-source content-management systeem waarmee u uw website kunt beheren. Joomla is beschikbaar om te installeren in Installatron.

Metatags

Metatags zijn HTML codes die worden geplaatst tussen de <head></head> tags. Deze metatags bevatten vaak extra informatie dat wordt getoond bij zoekmachines waaronder Google.

MySQL

MySQL is het meest gebruikte databaseplatform in combinatie met PHP. Standaard ondersteunen al onze webhosting pakketten minimaal 5 MySQL databases.

Nameservers

Nameservers worden ingesteld op een domeinnaam om te bepalen waar de domeinnaam naar toegestuurd moet worden. Standaard zijn er twee nameservers verplicht, dit zorgt ervoor dat als nameserver 1 offline is, dat vervolgens nameserver 2 benaderd wordt. Een voorbeeld van een nameserver is; ns1.keurigonline.nl

osCommerce

osCommerce is een open-source webapplicatie die het mogelijk maakt op vrij eenvoudige wijze een webshop in elkaar te zetten. Omdat de software open-source is en enorm in trek is, zijn de op osCommerce gebaseerde webshops ook redelijk kwetsbaar. De code is immers openbaar, dus kwaadwilligen weten precies hoe ze binnen kunnen komen. Een prima webapplicatie voor beginnende webshops, maar houdt de software wel up to date! U kunt osCommerce eenvoudig installeren via Installatron.

PHP

PHP is een programmeertaal voor dynamische websites en webapplicaties. PHP wordt online verreweg het meest gebruikt door onze klanten. PHP staat voor PHP Hypertext Processor. Het genereert op de server al een output die geserveerd wordt aan de bezoeker van de pagina.

POP3

POP3 is een protocol om e-mail op te halen. Het is ouder dan IMAP maar ook iets simpeler. Prima voor de enkelvoudige e-mail accounts die op één lokatie gelezen wordt. Een voordeel is dat de e-mail die binnenkomt direct van onze servers wordt afgegooid waardoor uw pakket niet vol loopt. Een nadeel is is dat als uw computer crasht en u uw gegevens kwijtraakt dat wij geen reservekopie voor u hebben.

Quota

Onder 'quota' verstaan we de hoeveelheid toegewezen schrijfruimte binnen een hostingpakket. Als u bijv. een S pakket heeft, dan heeft u de beschikking tot 150MB quota

Redirect

Een redirect (301 redirect) is een doorverwijzing die u kunt instellen op uw website. Hiermee zorgt u ervoor dat uw bezoeker wordt doorgestuurd naar de doel-URL.

Register Globals

Register globals is een instelling voor PHP. Het zorgt er voor dat alle variabelen die in het URL worden opgegeven worden geregistreerd als globale variabelen. Voor sommige systemen een must, voor andere systemen absoluut not-done. http://www.bijvoorbeeld.nl/index.php?text=Hallo Als Register Globals aan zou staan zou tijdens het parsen van index.php de variabele $text overschreven worden met "Hallo". Als er open-source software gebruikt wordt zoals Joomla of osCommerce betekent dat dat kwaadwilligen ook op de hoogte zijn van de PHP codes. Zo kunnen zij precies uitdokteren waar ze welke variabele moeten wijzigen om zichzelf toegang te verschaffen tot het systeem. Uiteraard kan dit op veel verschillende manieren tegengegaan worden. Maar helaas is dit vooral in oudere systemen een vrij riskante instelling.

Roundcube

Roundcube is een open-source maiil-client dat u instaat stelt om mail te versturen en ontvangen. U kunt Roundcube gebruiken op al onze hostingpakketten. U vindt Roundcube door naar uwdomeinnaam.nl/webmail te gaan (of uwdomeinnaam.nl/roundcube).

SIDN

SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) is het bedrijf achter de '.nl' extenstie. Zij zijn verantwoordelijk voor de registratie van alle '.nl' domeinnamen.

SSH

SSH (Secure Shell) is een protocol dat wordt toegepast in zogenoemde 'SSH clients' zoals PuTTy, hiermee kunt u bijvoorbeeld uw VPS beheren.

SSL

SSL staat voor Secure Socket Layer. Het is een methode om de communicatie tussen webserver en bezoeker te versleutelen, zodat de gegevens onderweg niet afgeluisterd kan worden. Om een website van SSL te voorzien zijn er een aantal dingen nodig: - Een eigen IP-adres - Een website in de private_html (of een snelkoppeling naar pulic_html) - Een SSL certificaat Als bovenstaande punten in orde zijn gemaakt is de website bereikbaar op https://www.domeinnaam.nl en is al het verkeer versleuteld.

SSL certificaat

Secure Sockets Layer (SSL) is een encryptie om data te versleutelen. Door middel van een SSL certificaat zorgt u ervoor dat de data die u uitwisselt met de server versleuteld is.

Statistieken

Met statistieken bedoelen wij de bezoekersstatistieken van uw website. U kunt deze vinden via DirectAdmin en daar eventueel publiekelijk toegankelijk maken. Standaard leveren we AWStats bij al onze webhostingpakketten.

suPHP

suPHP is een manier om PHP uit te voeren via de webserver. Op al onze nieuwste servers wordt php niet meer uitgevoerd door apache, de webserver, maar door de user zelf. Dit resulteert ook in het feit dat er nooit meer een CHMOD waarde nodig is van boven de 755. Gebruikt u wel een CHMOD waarde van 777 dan zal php uw website niet laten zien en krijgt u een "Internal Server Error".

VPS

VPS staat voor Virtual Private Server. Met een Virtual Private Server lijkt het alsof u een eigen server beheert. Echter is dit een virtuele server die als het ware 'zweeft' tussen een cluster van servers. U weet dus niet welke fysieke processor uw taken uitvoert of op welke hardeschijf uw data nu eigenlijk echt staat. Met een Virtual Private Server koopt u schijfuimte, dataverkeer, geheugen en processorkracht in, wat ook voor u gereserveerd is. U deelt dus een cluster met andere gebruikers.

Webmail

Met webmail kunt u uw e-mail eenvoudig lezen als u niet bij uw eigen werkstation bent. U kunt er ook voor kiezen om alleen maar via webmail te werken. Webmail bereikt u eenvoudig door /webmail achter uw domeinnaam te zetten.

WordPress

Wat is WordPress? WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je heel gemakkelijk een website kunt maken én onderhouden. WordPress begon ooit als simpel CMS om een weblog mee te maken. Inmiddels is WordPress veel meer dan alleen een blogging-platform en wordt het door steeds meer grote merken en bedrijven gebruikt om een website te bouwen. Maar, de vraag: “Wat is WordPress?” is niet te beantwoorden in een paar regels…

Wordpress

Wordpress is een toonaangevend blogsysteem waarmee ook websites zeer eenvoudig te beheren zijn. Door de automatische uitbreid- en updatefuncties is dit een geschikt pakket voor iedereen. Wordpress wordt ondersteund in al onze pakketten, en is eenvoudig te installeren via Installatron.

WWW

WWW staat voor 'World Wide Web'. Dit is een verzamelnaam voor alle websites die met 'www' bereikbaar zijn.

De KeurigOnline helpdesk, elke werkdag van 10:00 - 17:00 uur bereikbaar 050 8800 750

Keurigonline

© 2024 KeurigOnline